Speelhuisje van prins Willem Frederik Hendrik
Amsterdamsestraatweg 1 – Baarn 

Speelhuisje in het bos voor Hendrik de Zeevaarder

Willem Frederik Hendrik, prins der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau, was de derde zoon van koning Willem II en Anna Paulowna. Hij werd geboren op  13 juni 1820 op Paleis Soestdijk en was daarmee een echte Barinees. Op 31 oktober 1834 mocht Hendrik de eerste steen leggen voor zijn speelhuis in het bos achter Paleis Soestdijk.

Prins Hendrik had een lange carrière in de marine en werd daarom ook wel (Hendrik) de Zeevaarder genoemd. Op zijn sterfbed werd hij nog tot admiraal benoemd. In 1837 bezocht hij Nederlands Indië. Hij verbleef er zeven maanden. Daarmee is hij de enige Oranje die Nederlands-Indië langdurig bezocht. Hendrik was een zakenman met een goede neus voor profijtelijke investeringen. Hij vergaarde een vermogen met onder andere een aandeel tin-erts  in een bedrijf op het eiland Billiton tussen Borneo en Sumatra,  alsook met deelname in andere Indische fondsen.

Prins Hendrik is twee maal getrouwd geweest . De eerste maal met Maria Elisabeth Louise Frederika van Pruisen (op 19 mei 1852 te Weimar) en de tweede maal met Maria van Pruisen (op 24 augustus 1878 te Potsdam).  Beide huwelijken bleven kinderloos.

Vijf maanden na zijn tweede huwelijk overleed Prins Hendrik  op 13 januari 1879 geheel onverwacht aan een hersenbloeding. Zijn stoffelijk overschot werd op 25 januari 1879 bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk te Delft. 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.