Intendantwoning, natuurlijk tegenover paleis Soestdijk.
Amsterdamsestraatweg 18 – Baarn

In het midden van de voorgevel van dit majestueuze pand, onder aan de bodemlijst, ziet u de steen. De tekst is vrij simpel,maar wel intrigerend.

ANNA PAULOWNA

KONINGIN MOEDER DER NEDERLANDEN

1863

Dit grote, in  neoclassicistische stijl gebouwde, herenhuis is ontworpen door de architect G. Key en werd gebouwd in 1863. De eigenlijke ingang van het pand is niet aan de kant van de Amsterdamse straatweg, maar aan de achterkant. In eerste instantie was het pand bedoeld als intendant woning, later werd het huis gebruikt voor de huisvesting van het personeel van paleis Soestdijk. Wat is een intendant? Een intendant is een eerste opziener, bestuurder, rentmeester. Het woord intenderen betekend op iets letten, beogen.  Paleis Soestdijk staat recht tegenover dit huis. De grootste kamers in de woning bevinden zich op straatniveau aan de straatzijde van het gebouw.

De eerste steen werd in 1863 gelegd door Anna Paulowna, weduwe van Koning Willem II. Anna Paulowna werd in 1795 in Sint Petersburg geboren als dochter van tsaar Paul I van Groot Rusland. Zij was dus een telg uit het huis Romanov. Voordat zij met onze Willem II trouwde heeft keizer Napoleon Bonaparte nog geprobeerd haar tot zijn vrouw te maken. Maar dat werd door haar broer, de nieuwe tsaar van Rusland, afgewezen.

Van 1840-1849 was zij koningin der Nederlanden en van 1849 tot aan haar dood in 1865 droeg zij de titel koningin moeder. In deze laatste hoedanigheid heeft zij de eerste steen van dit gebouw gelegd.

Van Anna Paulowna zijn veel afbeelding bekend. Maar slechts één echte foto, die dateert uit 1855 en was gemaakt in Rusland tijdens haar laatste reis naar haar familie. Fotografie was in die dagen nog niet overal ingevoerd en slechts voorbehouden aan hele rijke of zeer beroemde personen.

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.