Speelhuis Ixenita van prinses Beatrix
Amsterdamsestraatweg 1 – Baarn

 

Ixenita, een bijzondere naam voor een bijzonder huisje

Vlakbij het tennishuisje van de Koninklijke familie in de tuin van Paleis Soestdijk staat een bakstenen speelhuisje. Dit kinderspeelhuis is een rijksmonument. Het werd volgens de gevelsteen in 1939 geschonken door de bevolking van de Nederlands West-Indische eilanden ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix. Het huisje werd in 1939 gebouwd naar ontwerp van architect J. de Bie Leuveling Tjeenk. Het huisje heeft een bijzonder interieur. Het werd volledig ingericht  met Hindelopen miniatuur meubels. Het huisje werd later Ixenieta gedoopt, waarbij gebruik werd gemaakt van de namen van de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Marijke (Christina).

In  1940 vertrok het Koninklijke gezin naar Canada vanwege de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd het  speelhuisje door de verschillende prinsessen gebruikt. De prinsesjes konden hier spelen als de volwassenen zich vermaakten op de tennisbaan of aan het sporten waren in de sportzaal.

Het huisje beschikt in de nok over een bel. Deze bel had een specifiek doel. Mochten de prinsesjes hulp nodig hebben of gevaar lopen dan was een ruk aan het touw van de bel voldoende om bewakers te laten toesnellen.

In de zijgevel van het huisje is de gedenksteen in 1939 ingemetseld om tot in lengte van jaren vast te leggen hoe het huisje tot stand is gekomen en door wie het speelhuisje geschonken is.

 

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.