Speelhuisje Prins Alexander
Amsterdamsestraatweg 1 – Baarn

Het jachthuisje dat staat achter paleis Soestdijk in de uitgestrekte bossen is gebouwd in 1834 voor de tweede zoon van Koning Willem II en Anna Paulowna, Prins Willem Alexander. De roepnaam van de prins was Alexander. Hij leefde van 1818 tot 1848.  In dit huisje van 1834 zit aan de voorzijde een eerste steen met de tekst: Den 1sten steen gelegd door Z.K. Hoogheid W.A.F.K.N.M.( Willem Alexander Frederik Konstantijn Nikolaas Michiel) Prins der Nederlanden, 2 augustus 1834.

Prins Alexander der Nederlanden

Prins Alexander, op zijn Russisch bijgenaamd Sasja, werd geboren op paleis Soestdijk op zondag 2 augustus 1818, om kwart over tien in de morgen. Ter gelegenheid van zijn geboorte ontving zijn moeder Anna Paulowna van haar schoonvader koning Willem I het Czaar Peterhuisje in Zaandam.

Bij de doop van Alexander op 24 augustus 1818(tevens de zesenveertigste verjaardag van koning Willem I) was zijn overgrootmoeder van vaders kant, de bejaarde prinses Willemijn  nog aanwezig.

Alexander had een gelukkige jeugd. Koning Willem I benoemde zijn kleinzoon toen hij 10 jaar werd tot kolonel. Alexander ontving op die dag ook het grootkruis van de Oranje van de Nederlandse Leeuw en zijn eerste paard. Alexander zou zijn leven lang een passie voor paarden houden.

Hij was gek op reizen. Zo bezocht hij het hof van zijn oom, de Russische tsaar Nicolaas I waar hij vele ontvangsten, bals en parades meemaakte. In 1846 vergezelde Alexander zijn moeder op een lange reis door Italië. Deze reis voerde onder andere naar Genua, waar hij en moeder Anna Paulowna dineerden bij prins Hendrik. Ook woonden zij daar de eerstesteenlegging bij van een monument voor de ontdekkingsreiziger Columbus. In Rome had Alexander een ontmoeting met paus Pius IX. 

Alexanders grootste passie was de jacht en eigenlijk alles wat met paarden te maken had. Hij bezocht graag paardenrennen, waaraan ook zijn eigen kostbare paarden meededen. Prins  Alexander was de eerste Oranje die zich liet fotograferen en de eerste die een fiets bezat.

Toen hij ouder werd nam zijn gewicht erg toe. Hij werd dik en  zwaar en wilde afvallen. Zijn maag werd door de artsen met heftige remedies bestookt. Dit had geen goede uitwerking op hem. Hij werd ernstig ziek. Zijn arts, dokter Everard onderschatte zijn lijden, dacht dat hij teringlijder was en behandelde hem verkeerd. Hij leed zes maanden lang en werd voor zijn gezondheid naar Madeira gestuurd., Hier voelde  hij zich helemaal alleen en ongelukkig. Op Madeira kwam hij door de slopende ziekte en de verkeerde behandeling te overlijden.  De autopsie toonde aan dat zijn longen gezond waren en zijn maag verwoest was. Prins Alexander werd in een opvallende kist in de vorm van een schildpad bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk te Delft.  

Het jachthuisje in het bos, vermoedelijk rond 1930

Nog even iets over het huisje met de steen. Na de dood van Prins Alexander stond het huisje een tijdje leeg. Na de dood van haar man Willem II gebruikte koningin Anna Paulowna dit jachthuisje als Russisch-orthodoxe kapel.

Jachthuisje Prins Alexander met links zichtbaar de steen

Informatie werd verzameld in het archief van de Historische Kring Baerne, uit het boek de geschiedenis van Baarn van Meester Pluim, op de website www.historischekringbaerne.nl,  op de website www.geheugenvanbaarn.nl, diverse publicaties op internet en vooral uit gesprekken met bewoners van de panden waarin een steen zich bevind. Bijna alle foto’s zijn gemaakt door de auteur. De foto’s van het moment van de steenlegging zijn  gemaakt door de bewoners van het betreffende pand of zijn overgenomen uit oude kranten. Veel informatie is gevonden in de Baarnsche Courant.

Dank aan iedereen die belangeloos zijn medewerking heeft verleent bij het verstrekken van informatie.